maandag 9 mei 2011

Castelvecchio Museum te Verona












Het museum is gelegen in Verona, Italië
Het gebouw is niet helemaal ontworpen door Carlo Scarpa maar voor een deel. Hij heeft het gerestaureerd en nieuwe elementen toegevoegd. Het gebouw is een kasteel dat werd gebouwd tussen 1354 en 1356 in opdracht van Cangrade || della Scala. Het ontwerp is bedacht door de familie en werd zo ontworpen als verdediging van aanvallen en volksopstanden van buitenaf. 
Het kasteel is toegangkelijk via de versterkte brug. 

Begin 1958 werd de restauratie toevertrouwd aan Carlo Scarpa. Dit resultaat word beschouwd als een van de mooiste van een museum renovatie van na-oorlogse gebouwen in Italië. 
Scarpa restauteerde niet alleen de buitenkant van het gebouw, maar ook de inrichting van binnen zodat er nieuwe looproutes onstonden. De reorganisatie van de galerie met sculpturen zorgde voor een evenwicht van architectonische elementen, met de kunstwerken op verhoogde platforms, en oproepende en ruimtelijke voorstellingen. 
Het antieke gedeelte van het kasteel kreeg meer structuur van binnenvallen vandaglicht. 
Langs de looproute is een scella geplaatst. Dit is een kubus van prun steen omhuld met mozaïk, met verschillende kleuren, dit was geïnspireerd van Mondriaan. 

Hieronder is een diagonaal geplaatste brug te zien naar het andere gedeelte met een beeld van een kunstenaar. 
Op de foto boven is nog een keer de brug met het beeld te zien. 
Schets van beeld

Over de brug kom je aan in de binnenplaats van het kasteel. Deze tuin is een van de voorbeelden van de hedendaagse tuinen in Verona.
Het kasteel is door de renovatie een mix geworden van oud en nieuw, traditie en moderniteit. Invloeden die terug te zijn te zien is de oosterse kunst en het nederlandse neoplastisme (is een abstracte stijlperiode uit het Modernisme) en organische architectuur. De renovatie heeft een juiste evenwicht gekregen tussen oud en modern. Hij gebruikte ook elementen uit de tijd waarin het kasteel is gebouwd, maar door de toevoeging van moderne elementen kreeg het kasteel een vernieuwde uitstraling. 


Hieronder zijn tekeningen te zien van zijn ontworpen elementen aan de inrichting van het museum.
Er zijn nieuwe openingen in de gevel gemaakt voor daglicht. De onderste schets is van voetstukken






















voor kunstwerken uit het museum. 


























Scarpa is geïnspireerd door andere architecten uit het Modernisme zoals, Le Corbusier, Mies van de Rohe en Frank Loyd Wright. Carlo Scarpa keek bij zijn ontwerpen niet naar symmetrie en ook niet naar wiskundige verhoudingen (gulden snede).  Zoals in dit museum  te zien is laat hij eenvoudige elementen terugkomen. Rechthoeken, strakke lijnen maar ook elementen uit de Renaissance waaruit het kasteel stamt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten