maandag 16 mei 2011

Vormconcepten

Uit het boek: "Zo doe je dat", zijn uit het hoofdstuk vormconcepten, concepten gekozen die betrekking hebben op het castelvecchio museum van Carlo Scarpa.
Het eerste concept is: Symmetrie 

De halve bogen op de linker foto zijn over het gehele gebouw terug te zien, op de brug, torens en de muren. 
 Foto 1: De vleugels van een vogel. Deze zijn ook symmetrisch, zodat de vogel in evenwicht is. 
 Foto 2: Gezicht. In een gezicht zit ook symmetrie. Op de foto hiernaast is te zien welke gedeeltes symmetrisch zijn. 

Foto 3: De man van vitruvius. Dit is een tekening van da Vinci en hier is ook een duidelijke symmetrie in te zien. Het lichaam van de mens en deze heeft ook een verhouding. De gulden snede. 








 Het tweede concept is symbool. Dit beeld van een paard met een man is een belangrijk symbool voor het museum. Hier is het museum aan te herkennen. Overal waar het museum te zien is, in bladen/boeken/internet, komt dit beeld naar voren toe. 
 Foto 1: Yin yang teken. Dit is ook een symbool dat staat voor evenwicht. Het zijn twee tegengestelde vormen, waardoor ze elkaar opheffen.  
 Foto 2: Hoop, geloof en liefde. Dit is een symbool dat veel betekenis heeft voor gelovige mensen. Het zijn de drie belangrijkste woorden in het leven. 
Foto 3: Symbool vrouw/man. Dit is een internationaal symbool wat voor iedereen herkenbaar is. 









Het derde concept is: Contrast. Omdat Carlo Scarpa het museum heeft gerestaureerd, zijn er veel elementen toegevoegd in plaats van een gebouw ontworpen. En de architect komt uit het modernistisch tijdperk en heeft veel moderne concepten gebruikt. Daardoor is er een contrast ontstaan tussen oud en modern. 
 Foto 1: Schilderij. Op dit schilderij is een heel duidelijk verschil van kleur contrast te zien. De kleuren blauw met rood, geel met blauw en paars met groen. 
 Foto 2: Arm en rijk. Dit is een duidelijk voorbeeld van een ander contrast. Op de voorgrond is een huisje te zien van bij elkaar geraapte materialen en op de achtergrond zijn de wolkenkrabbers van de stad te zien. 
Foto 3: Vormen. Bij vormen zijn ook veel contrast mogelijkheden. Vierkante vormen met ronde vormen. Deze verschillen ook duidelijk van elkaar. 






Ruimtelijk model met vormconcepten
Voor het model heb ik alle drie de concepten toegepast. Het paard dat symbool staat heb ik in klei gevormd. De symmetrie heb ik terug laten komen in de trappen. Daarnaast is ook het contrast tussen oud en modern zichtbaar. De linkerkant is de stenen trap, en de rechterkant is de moderne stalen trap in het museum. 


1 opmerking: