dinsdag 10 mei 2011

Vormsoorten

Uit het boek : "Zo doe je dat", zijn uit het hoofdstuk vormsoorten, vormen gekozen die betrekking hebben op het castelvecchio museum van Carlo Scarpa.
De eerste vormsoort die terug te zien is: Herhaling.


Deze halve cirkels komt u steeds tegen in het museum, als er van de ene naar de andere ruimte wordt gelopen, moet u daar onderdoor. 


















Foto's die hier betrekking op hebben



1. Een hoefijzer. Deze vorm komt ook terug in de halve cirkels, een hoefijzer heeft geen halve cirkel maar wel de vorm van de gehele doorgang. 


















2. Halve bollen, deze hebben een overeenkomst met de halve cirkels maar dan 3 dimensionaal. En deze bollen worden ook steeds herhaald over de gehele stoeprand. 



3. Beelden, dit zijn dezelfde Chinese beelden naast elkaar gezet. De beelden worden herhaald en allemaal op dezelfde manier geplaatst. 








De tweede vormsoort uit het museum is: Weven. 

Op de linker foto is het geweefde houten raster te zien. Daarachter is ook weer een halve cirkel te zien, die de doorgang is naar de tuin. Dit zijn contrasterende, primaire, vormen die hij gebruikt bij zijn ontwerp. 













Foto's die hier betrekking op hebben


 1. Theedoek, in deze theedoek is een ook een raster van lijnen in geweven. 







 2. De Schotse ruit, deze geweven ruit geeft de beste overeenkomst met het raster uit het museum. De rode en de blauwe lijnen zijn het zelfde raster. 

3. Het Windesheim gebouw X in Zwolle. Dit laat ook duidelijk een geweven raster zien aan de buitenkant. In dit raster is gebruik gemaakt van driehoekige vormen. 










Ruimtelijk model met vormsoorten 
De bogen van halve cirkels, de doorgangen, heb ik in de gevels geplaatst zodat men daar naar binnen kan en over alle gevels herhaald, zoals ook in het museum.
Het geweefde raster is terug te zien in het dak, in de vloer (Schotse ruit) en in twee doorgangen. Op de dakrand zit geweefd touw om het weven op een andere manier na voren te laten komen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten