maandag 23 mei 2011

Vormbeginselen Castelvecchio




 Uit het boek: "Zo doe je dat", zijn uit het hoofdstuk vormbeginselen, woorden gekozen die betrekking  hebben op het castelvecchio museum van Carlo Scarpa. 
Het eerste vormbeginsel is: In- uit ademen. 
Hiernaast is een ruimte van het museum te zien dat scarpa heeft gerenoveerd. De rechte vlakken met primaire kleuren zijn modernistische kenmerken. De beeldjes zijn op stalen sokkels geplaatst om ze duidelijk naar voren te laten komen. Maar omdat het kleine en weinig beeldjes kunnen de bezoekers even tot rust komen in de ruimte. Want in andere ruimtes staan grotere beelden en schilderijen en hier kunnen de mensen als het ware even uitademen. 





Hiernaast staan twee foto's met rust en drukte. In de natuur zijn er ook rustmomenten met drukke momenten. De eerste geeft een rustige natuur weer. En de tweede geeft een luide waterval weer. 


 De foto's hiernaast drukken rust en drukte uit in kleuren. Het eerste schilderij is druk door de felle kleuren die worden gebruikt. Op de tweede foto zijn kleuren gezien die als rustgevend worden beschouwd. 

Het tweede vormbeginsel is:
 Ritme
De halve bogen die op het kasteel zijn geplaatst hebben hetzelfde ritme overal. Het gaat over de gehele rand van alle muren door en zijn overal te zien. 
 De eerste foto is een ritme te zien in een gebouw. De raam openingen zijn op dezelfde manier geplaatst en worden herhaald. 
 Op deze foto is ook een manier van ritme te zien met fiets standaards. Met hetzelfde materiaal worden de standaards gelijkmatig herhaald. 
Dit is een manier van ritme op een kunstzinnige manier.
De vorken zijn zodanig neergelegd zodat er een ritme ontstaat. 













Ruimtelijk Model



Voor het ruimtelijk model heb ik de vormen van ritme terug laten komen. Deze vormen zijn over de gehele wanden, brug en torens op het museum te zien. Voor in- en uitademen heb ik twee aparte ruimtes gemaakt. De linker ruimte is de drukke ruimte met felle kleuren en grote beelden. De rechter ruimte is met rustige kleuren en een klein beeldje, hier kan men als het ware uitademen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten