maandag 23 mei 2011

Ontwerpbeginselen Brion-Vega Begraafplaats

Ontmoeten, Doordringen

Bij de Brion-Vega begraafplaats komt heel duidelijk het begrip ontmoeten en doordringen voor.
Letterlijk staat er in het boek 'Zo doe je dat': 'Ontwerpen is het elkaar laten ontmoeten, soms het zich elkaar laten doordringen van vormen,, vormsoorten en vormconcepten'.
Bij deze cirkels die als symbool staan voor de Brion-Vega begraafplaats die je ook duidelijk dat de cikels elkaar ontmoeten en doorkruisen.



Bij het plaatje hiernaast zie je ook duidelijk dat 2 vormen opzich elkaar doorkruisen. Waardoor het middelste gedeelte weer een heel ander beeld opleverd.











Het plaatje hiernaast is het symbool voor de olympische spelen, hierbij zie je ook dat verschillende vormen elkaar kruisen, dit is in principe hetzelfde als wat Carlo Scarpa heeft gedaan bij de 2 cirkels die elkaar kruisten.





Ritme


Hierboven zie je een aantal afbeeldingen die te maken hebben met het begrip 'Ritme'. Je ziet op deze plaatjes duidelijk dat Carlo Scarpa het begrip ritme vaak laat terugkomen bij de begraafplaats. Zo zie je dat op afbeelding 1 bij de trappen, op afbeelding 2 zie je dat bij het dak en de raamopeningen en bij afbeelding 3 zie je dit bij het bovenste gedeelte van de tombe.








 Bij het plaatjes hierlangs zie je ook een bepaald ritme terugkomen.
Underground

Geen opmerkingen:

Een reactie posten